środa, 8 maja 2013

Marynowanie mięsa


Jednym z najprostszych sposobów nadania mięsu smaku jest marynowanie.Marynowanie jest procesem moczenia mięsa w przyprawionych,często kwaśnych zalewach przed gotowaniem.Roztwór do marynowania może być kwasowy na bazie octów,soków z cytrusów czy win jak również enzymatyczny na bazie ananasa,kiwi,melonów jak rownież miodu czy imbiru.Mięso można także marynować w produktach mlecznych takich jak jogurt czy mleko co nada mu kruchości.



Czas marynowania

W zależności od rodzaju co wybraliśmy do marynowania i jaki rodzaj marynaty,większe porcje mięsa czy całe kurczaki od kilku godzin nawet do 2 dni mniejsze od kilku godzin do dnia.Oczywiście pod uwagę musimy wziąć kwasowość naszej marynaty ze względu na zawartość białka w mięsie i wpływ kwasów na zmiany zachodzące w nim.Roztwory na bazie oleju,ziół,przypraw są w tym przypadku najbezpieczniejszą opcją jeśli stawiacie swoje pierwsze kroki w kuchni.Ważnym elementem marynowania jest przetrzymywanie marynowanego produktu w lodówce nie na stole w kuchni czy na oknie,ze względu na temperaturę w której rozwijają się bacterie zawarte w mięsie.Proces marynowania możemy przyspieszyć używając szpryc do mięsa i wstrzykując marynatę w mięso co spowoduje zwiększenie zawartości płynów.

Co marynować

Nie ma przeciwskazań co do rodzaju mięs,ryb,drobiu które moglibyśmy marynować.

Marynaty


                                                       Teriyaki


1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki oleju sezamowego
1/4 szklanki miodu lub cukru
1 czerwona ostra papryczka do smaku,więc jak lubicie ostre to można dodać więcej
15-30gr imbiru
Imbir obrać zetrzeć na tarce,papryczkę drobno pokroić,dodać resztę składników,wszystko razem wymieszać.Polecam do kurczaka,wołowiny.

                                                      Tikka

1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki posiekanej kolendry
30gr imbiru
2-4 ząbków czosnku
2 ostre papryczki
1 limonka lub cytryna
kminek,goździk,cynamon,cardamon,kurkuma,słodka papryka,sól lub gotowa przyprawa garam masala około łyżeczki.
Sypkie przyprawy zmielić w moździerzu lub młynku,imbir ostre papryczki,czosnek sok z limetki zmielić na papkę wymieszać z przyprawami i jogurtem.Polecam do kurczaka i jagnięciny.

                                                        Peri Peri


2 ostre papryczki
50gr kolendry 
1 łyżka słodkiej papryki
50ml oliwy
1-2 ząbek czosnku
sok i starta skórka z 1 limonki
sól i pieprz do smaku
Czosnek rozetrzeć dodać drobno posiekane papryczki,kolendrę sok i skórkę z limonki,słodką paprykę oliwę sól i pieprz,wymieszać wszyszkie składniki.Gotowe.Polecam do kurczaka i wieprzowiny.


                                                                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz