wtorek, 14 maja 2013

Stek Wołowy (antrykot ang. rib eye)

          


  • antrykot wołowy(rozmiar nie ma znaczenia)
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do posmarowania


Steka wyciągamy z lodówki na przynajmniej pół godziny przed grillowaniem,pozwoli to na rozluźnienie mięsa.Skropić mięso olejem,posolić i popieprzyć do smaku (starajmy się użyć dobrej jakości soli morskiej jak i świeżo zmielonego pieprzu ).Na rozgrzanego do czerwoności grilla położyć steka i grilować z obu stron zmieniając stronę co minutę co pozwoli na swobodne  przenikanie temperatury wgłąb steka i równomierne grillowanie. Ugrillowanego steka zostawiamy na kilka minut  w ciepłym miejscu co pozwoli temperaturze wniknąć w steka i rozluźnić się mięsu.Smacznego.

2 komentarze:

  1. wołowiny się nie przekłada, raz na jednej raz na drugiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilu kucharzy tyle technik grillowania steków wyreks ,ta technika pozwala na równomierne przenikanie temperatury wgłąb steka,poniższy link może ci to zobrazować.
      http://www.youtube.com/watch?v=RW3ay3k0lek
      Pozdrawiam.

      Usuń